Mesto podpísalo zmluvu o spolupráci s francúzskym Darney

10.07.2013 Humenné

Humenné 10. júla (TASR) - Do zoznamu partnerských miest Humenného pribudlo malé francúzske mestečko Darney. Zmluvu o partnerskej spolupráci podpísali koncom júna primátor Darney Harvé Buffe a zástupca primátorky mesta Humenné Andrej Semanco. Obe mestá chcú spolupracovať nielen v oblasti ekonomických či investičných aktivít, ale aj vo sfére kultúry, školstva, športu či ekológie a cestovného ruchu.
"To, že sme podpísali zmluvu s Darney, je pričinením slovenského veľvyslanectva, ktoré nám pomohlo. Hľadali sme vhodného partnera, s ktorým by nás spájali historické väzby a našli sme," zdôvodnil výber viceprimátor. Práve toto mestečko na severe Francúzska má podľa neho k Slovensku silné historické puto. "Slovákov si veľmi vážia vďaka Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, ktorý bol istý čas generálom francúzskej armády. Navyše, na poli Kléber, ktoré leží v Darney, uznala Francúzska republika ako prvý štát samostatné Československo," vysvetlil Semanco.
Mestečko Darney si každoročne v posledný júnový deň pripomína významnú historickú udalosť. Vtedajší francúzsky prezident Raymond Poincaré 30. júna 1918 slávnostne odovzdal bojovú zástavu 21. československému streleckému pluku československých légií. V ten istý deň príslušníci pluku zložili na túto zástavu slávnostnú prísahu. Francúzsko tak ako jeden z prvých štátov potvrdilo právo na samostatný štát Čechov a Slovákov.
Humenné a Darney podpísali zmluvu o partnerstve deň pred spomienkovými oslavami vo Francúzsku. "Celý akt prebehol na mestskom úrade aj za prítomnosti nášho súboru Chemlon, ktorý v domácich zanechal veľký dojem. Som veľmi rád, že sme nášmu francúzskemu partnerovi mohli ukázať to najlepšie, čo doma máme," doplnil Semanco. Slovenskú verziu partnerskej zmluvy by mali obe strany podpísať v Humennom počas pamätných dní mesta v septembri tohto roka.
 

Vyberte región